torsdag, oktober 29

Fact check för får!

Tro inte på allt du läser på nätet och ta det du väljer att tro på med en nypa salt! Det är vad jag vill lära ut till de som läser det jag skriver. Faktakolla alltid! Speciellt om du vill lägga ut något på social media, för det finns alltid någon som är beredd att gå på det du delar. Det kan handla om allt från konspirationsteorier kring Coronaviruset till att Oprah Winfreys tomt blir uppgrävd i ett försök att hitta hemliga tunnlar.

Faktum är att min man Rickard har en sådan ”vän” på Facebook, en som delar artiklar och kopierade texter åt höger och vänster utan att vara så lite som ens en gnutta källkritisk. Jag tänker inte nämna honom vid namn men han vet säkert själv vem han är om han någon gång läser det här inlägget. Det han och andra som honom gör är farligt, speciellt när de verkar vara helt på det klara med vad de håller på med. Det är skrämselpropaganda de sprider, startat av någon som vinner på att sätta skräck och leda in människor i olika läger. Vanliga uttryck de använder i samband med detta är ”sanningen kommer fram” och ”it is happening”. När de sedan möter motstånd och inte längre kan vinna med sina argument (läs lögner) är det inte sällan de tar till förolämpningar. En ganska vanligt förekommande förolämpning är att bli kallad får, vilket betyder att man – enligt dem – blir vallade som dumma, lyckligt ovetande betesdjur. De hävdar sedan att de sprider sin ”sanning” för att öppna våra ögon blandat med en massa hjärtan och önskningar om kärlek och frid.

Det här inlägget är inte riktat till honom eller sådana som honom, för de människorna är oftast bortom räddning. Det här är till dig som känner dig osäker eller är som jag, nyfiken till max men älskar att ha fakta i ryggen. Här är ett par länkar till webbsidor som kan vara bra att titta på ibland, PolitiFact om det rör USA och FactCheckEU om det rör Europa. Men precis som jag skrev högst upp i inlägget, ta även detta med en nypa salt. Det kan hända att även dessa sidor är partiska.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.