lördag, januari 23

Fredag!

Fredag 18 januari

Det är äntligen fredag, gu så skönt! Andra skolveckan har gått relativt fort och läxorna har kommit in ordentligt, bara det är en bedrift. Ja, ni läste rätt. Läxorna som en andraklassare får hem kan både vara många och kluriga. Emmas klass får visserligen alla sina läxor på fredagen med torsdagen veckan därpå som inlämningsdag. Emma däremot har lite lättare läxa än andra barn i sin klass men mer angående varför längre ner.

Jag tycker tiden springer iväg, vart tar den vägen egentligen? Jag som är hemma ofta och mycket borde ha all tid i världen, men icke! Det är väl som med allt annat att djävulen bor i detaljerna, också i de små tidskrävande aktiviteter man förlorar tid åt dagligen – Youtube, Facebook, Instagram för att nämna några. Till och med det här blogginlägget snor tid från det jag egentligen ska göra! Städa!

Åter till Emma. Hon har en tid haft kontakt med psykolog för att försöka förstå varför vissa saker tar så lång tid för henne att lära. Hennes tal till exempel, det flyter fortfarande inte på som det ska göra för en åttaåring. Hon får ibland kämpa för att hitta rätt uttal för till synes enkla ord. Att skriva och läsa går otroligt trögt, så även matematiken. I kontrast till detta är hennes förmåga att lära sig andra språk, engelska för att förtydliga, nästan över det normala. Hennes engelskalärare har antytt att Emma är aktiv i sin engelska och mångordig.

Det har i alla fall visat sig att Emma är född med ett kort arbetsminne. Arbetsminnet ansvarar till stor del för problemlösning, koncentration och förmågan att komma ihåg instruktioner om vad ska göras i den nära framtiden. Det är här Emmas problem kommer in, hon kan bara hålla få saker i huvudet på samma gång vilket gör att hon ofta glömmer vad hon ska göra, för och inte får göra. Hon kan ibland uppfattas som stökig och ohyfsad när hon i själva verket bara ”tappat” vad hon skulle göra. Arbetsminnet ansvarar även för att ta information och göra det till något man faktiskt förstår och länka det till något man redan vet.

Som mamma till världens goaste unge gör detta mig väldigt ledsen då jag vet att hon i grund och botten är en väldigt smart tjej! Vi har fått några tips och trix från psykologen för att underlätta för henne här hemma, bildhjälp är ett av dessa tips. Så nu i vårt kök hänger en pegboard för framtida hjälpbilder.

Utöver problem med arbetsminnet ska Emma utredas för ADHD och ADD.

Tillbaka till dagens bestyr. Under dagen har jag suttit och jobbat lite med protokollet från senaste mötet, rastat hunden ett antal gånger och försökt äta en någorlunda balanserad lunch (totalt misslyckat) och ska nu ägna sista tiden innan maken kommer hem med att röja i vårt otroligt röriga kök.

I morgon blir det nämligen party! Tjejerna ska ha pyjamasparty med ett par kompisar, vi vuxna sitter antagligen kvar i köket och snackar skit. Det ska hur som helst bli kul. Va har aldrig umgåtts med dessa människor, inte på det här sättet. Vi har träffats ganska flyktigt då vi lämnat barnen hos varandra vid deras lektillfällen, så det ska bli riktigt spännande att få reda på vilka de verkligen är!

Jag och min man har ganska snuskig humor och vi gillar att slänga insinuationer omkring oss med jämna mellanrum. Med likasinnade kan vi sitta och gapskratta in på småtimmarna medan andra snabbt önskar sig härifrån. I morgon lär vi dock hålla igen lite :P.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.