fredag, oktober 30

Rågsiktsfrallor med havregryn och honung

Helgen som var, alltså den 5 oktober till den 6 oktober, bjöd på en bred variation av aktiviteter vilket gjorde det svårt att sitta ner och skriva. Så på måndagen satte jag mig ner vid datorn för att skriva mitt blogginlägg, men det visade sig att även veckan skulle bli (minst lika) späckad. Därför sitter jag nu här med inlägget från i måndags och funderar på om det är värt att posta det som det är med denna text som enda tillägg eller om jag ska skriva om det helt. Du som läsare kommer antagligen inte att märka någon större skillnad. Trevlig läsning!

Under helgen var det full rulle, både i form av roligheter borta och arbete här hemma. Det började med dop på lördagen, det var min mans bror Mattias som döpte sin dotter Freja i Slaka kyrka. Efteråt bjöd de på fika i församlingshemmet i form av frallor med tillbehör, en mer än god tårta som Mattias sambo Sofia bakat alldeles själv och massa annat mumsimumma. Efter det passade vi på att träffa vår gamla granne och goda vän Pyret. Hemma hos henne blev det mycket prat och ännu mer fika, vi var proppmätta när vi kom hem. Söndagen använde vi oss åt att göra i ordning tomten inför hösten och höstens första vedleverans. Vi packade in veden som var kvar i den gamla vedsäcken och eldade upp så att det blev varmt och gott i huset.

I tisdags kom min pappa för att packa Rapport-Nytt nummer 3, han passade på att lämna av några UFO-Aktuellt och kuvert men mer om detta i ett annat blogginlägg.

Nu kommer jag att återgå till frallorna (från Frejas dop) som var gudomligt goda. Det fick mig på bakhumör, men helgens packade schema lämnade ingen tid för bakning. Därför gjorde jag det i måndags och, som planerat för måndagen, ville jag dela med mig av receptet. Det här receptet är fullt med laktos, gluten och ägg vilket alltså inte är ett recept för dig med allergier. Du kan naturligtvis modifiera receptet efter eget tycke och smak. Länge leve valfriheten!

Recept på 32 frallor:
50g jäst
50g margarin
6 dl mjölk
2 dl havregryn
6 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl
0,5 dl honung
1 tsk salt
1 ägg

Gör såhär:
1. Slå sönder havregrynen i en matberedare och blanda ihop de med rågsikten, vetemjölet och saltet i en bunke.
2. Smula sönder jästen i en annan större bunke, smält smöret i en kastrull på spisen och häll i mjölken, värm till fingervarmt (37°C) och lös
sedan upp jästen med mjölk och smörblandningen.
3. Blanda ner ägget och honungen först, sedan följt av mjölblandningen. Saltet bör nämligen inte komma i kontakt med jästen direkt i början, det kan påverka jäsningen negativt. Mixa till en något kletig deg i hushållsassistent eller med slev, knåda sedan degen i minst 10 minuter på mjölat bakbord. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt jäsa i 30-45 minuter.
4. När degen jäst klart är det viktigt att du inte knådar den igen, utan forma 32 frallor utan att påverka degen allt för mycket. Detta kommer att leda till mjuka och fluffiga småbröd. Låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter på plåt under bakhanduk. Här kan det vara bra att sätta på ugnen så att den hinner bli varm, 220°C med över och undervärme, alltså ingen fancy varmluft.
5. Pensla frallorna med ägg, mjölk eller låt dem bara vara. Tänk på att en penslad fralla kan leda till hård skorpa. Grädda frallorna i minst 12 minuter men max 15 minuter, allt beror på din ugn.

Hoppas att du som provar receptet får njuta av riktigt mumsiga frallor, våra räckte i hela tre dagar.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.